Handke u Banjaluci, Višegradu i Beogradu - kratki boravak za duge rasprave

O trenutnom putovanju aktuelnog Nobelovca do reka Drine, Dunava, Save i Morave, nagradama koje su mu uručene i napadima koji opet nisu mogli da izostanu

Pre 60 godina Nobelovu nagradu za književnost dobio je Ivo Andrić. Aktuelni dobitnik Nobelove nagrade za književnost došao je u Andrićgrad, u Višegrad da primi nagradu Ivo Andrić. Kao što je 90-tih deo bošnjačke elite pokušavao Andrića da optuži za antimuslimanske stavove tako i danas Petera Handkea u Sarajevu predstavljaju ne kao pisca već kao negatora genocida. O trenutnom putovanju aktuelnog Nobelovca do reka Drine, Dunava, Save i Morave, nagradama koje su mu uručene i napadima koji opet nisu mogli da izostanu govori priča Oko magazina.
Prijatelj koga Srbija nije kupila bio je naslov emisije Oko magazin - nekoliko meseci pre nego što će Handke postati Nobelovac. Taj naš naslov u Njujork tajmsu citirao je jedan od junaka tviter napada na Handkea, Kusturicu i Bazdulja bosansko američki pisac Aleksandar Hemon. Kroz insert iz ove emisije podsećamo se političkih čitanja Petera Handkea na ovim prostorima.

Potomak je stare beogradske porodice, poznate po prvoj evropskoj poslastičarnici u Beogradu. Bio je pozorišni reditelj, ministar kulture, veliki zaljubljenik u oldtajmere. U Beogradu je otvorio prvi muzej automobila a u sklopu muzeja i kamernu scenu Moderna garaža spojivši tako dve svoje velike strasti. Bratislav Braca Petković iznenada je umro noćas u Beogradu a mi u znak sećanje gledamo priču o prvoj i jedinoj trci formule jedan održane u Beogradu.

Urednik emisije: Gorislav Papić
Label and copyright: RTS

Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

Komentari