Oko ekonomije: Energija, ali zelena

Najava da će se odustati od izgradnja nove termolektrane Kolubara B u Kaleniću, za radnike termolektrana Kolubara, Kostolac i Nikola Tesla je neprihvatljiva.

Zbog toga su organizovali protesni skup na lokaciji na kojoj je nova termolektrana trebalo da bude izgrađena. Uz zahtev za smenu resorne ministrake i pitanje roka datog Srbiji da umesto uglja za proizvodnju struje koristi obnovljive izvore energije.

Odgovor nadležnog ministarstva rudarstva i energetike je da zatvaranja teromolektrana preko noći neće biti, ali da mora da se uradi strategija do 2050. o tome kako će se Srbija snabdevati energijom iz obnovljivih izvora.

Ovim je još jednom otvoreno pitanje - kakav je strategija Srbije kada je reč o zelenoj energiji, ali i o položaju desetine hiljada zaposlenih u rudnicima i termolektranama? Činjenica je da je povećanje udela obnovljivih izvora energije deo evrointegracija i da Brisel i podržava, ali i traži od Srbije da se udalji od uglja i dekarbonizuje ekonomiju.
O zelenoj energiji i tranziciji sa uglja na obnovljive izvore energije govore gosti Oka ekonomije. To su pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić, profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković i saradnik Centra za evropske studije Zoran Sretić.

Koliko je važno pitanje zelene energije i u Evropskoj Uniji, posebno u Nemačkoj iz Hajdelberga izveštava dopisnik RTS-a Nenad Radičević.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.
Label and copyright: RTS

Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

Komentari